A CATI módszer az angol Computer Assisted Telephone Interviewing rövidítése, mely számítógéppel támogatott telefonos lekérdezést jelent magyarul.

Miért érdemes telefonos kutatást alkalmazni?

 

A telefonos kutatás előnye, hogy az adatfelvételi idő viszonylag gyors, mivel nem kell személyesen felkeresni a válaszadókat, ami miatt olcsóbb is a személyes megkeresésnél. A számítógépes rögzítés miatt lehetőség van a folyamatos ellenőrzésre, a hibák kijavítására.

 

Gyorsan lehet eredményeket elérni, illetve a lekérdezés ideje alatt is lehet előzetes jelentéseket tenni.

 

A rendszer alkalmazásakor lehetőség van hangrögzítésre is, így a nem egyértelmű válaszok később ellenőrizhetőek, illetve a nyitott kérdésekre adott válaszokat is rögzíteni lehet. Így nem fordulhatnak elő rossz válaszok, illetve a kérdezőbiztosnak sem kell megvárakoztatnia a válaszadót a hosszabb válaszok rögzítésével.

 

Hogyan zajlik a kutatás?

 

A CATI módszer keretében a kérdezőbiztosok telefonon hívják fel az előre meghatározott listán szereplő egyéneket és készítenek velük interjút. A beszélgetés alatt egy számítógépen futó kérdőív kérdéseit teszik fel nekik, illetve ebben a rendszerben rögzítik a válaszaikat. Az automatizált kérdőívben utasításokat, megjegyzéseket lehet hozzáfűzni az egyes kérdésekhez; illetve be lehet állítani, hogy egyes válaszok esetén melyik kérdésre ugorjon tovább a rendszer.

 

A kutatás során végezhetünk reprezentatív vagy célcsoportos kutatást is egyaránt, ez a telefonlista összeállításakor variálható.